Home » Leren poetsen

Leren poetsen

Voordat je gaat rijden is het belangerijk de viezigheid uit het paard zijn vacht te borstelen. Zo kan het zadel niet schuren. En het is ook goed voor het paard zijn vacht. Maar... Hoe poets je nou eigenlijk???

Borstels:

Roskam

Harde Borstel

Zachte borstel

Hoevenkrabber

Manenkam.

 

Zo poets je: Je begint met de Roskam. Met die kam maak je het vuil los in de vacht je draaidt rondjes met de haargroeing mee. Dit mag je niet doen op de benen en hoofd wel op de rug, buik en kont.

Daarna komt de harde borstel, daar draai je geen rondjes mee maar ga je gewoon in een rechte lijn met de haargroeing. Hiermee poets je het vuil weg wat je net met de roskam los het gemaakt uit de vacht. Met die borstel mag je wel de benen doen maar niet het hoofd.

 

Daarna gebruik je de zachte borstel,

Je gebruikt het zelfde als de harde borstel alleen nu poets je het laatste beetje vuil weg. Het hoofd mag je er voorzichtig mee doen.

Hoevenkrabber, de hoevenkrabber gebruik je voor de hoeven. Als je de hoef ziet zie je dat er een soort van deze vorm in zit: V. Die mag je absoluut niet krabben, dan heb je kans dat het paard kreupel word. Die V heet de straal. Om de straal heen die gleufjes mag je wel schoon maken en dan tot slot het borsteltje aan de hoevenkrabber. Daar mee maak je de rest schoon.

 

Kam:

Eerst onder aan beginnen en rustig omhoog kammen is het makkelijkst.

 

Tips voor een prachtige pony...

 

Koop hoevenvet dat is handig voor wedstrijd om de hoeven te laten glimmen...

Er is Anti klit spray en glansspray in een wat je heel goed kan gebruiken om de manen te kammen. Wil je daarna een vlecht maken raad ik het je niet aan omdat de manen dan te glad zijn.

Je kunt een wollenhandschoen gebruiken om je paard te laten glanzen. Dit komt doordat de wollenhandschoen van een schapenvacht is gemaakt en dat is vettig.