Home » Schriktraining

Schriktraining

Schriktraining is altijd goed! Ik heb het zelf ook gedaan, je heb bij sommige paarden veel geduld nodig. Maar wat kun je allemaal gebruiken voor schriktraning?

Zeil.

Een zeil is altijd handig. Je kunt het op de grond leggen en als het paard er overheen loopt kraakt het. Maar je kunt er ook iets van maken waar je paard onderdoor moet lopen. Bijv. Springpalen en daar het zeil opleggen. Ook kun je proberen om het zeil over het paard over slaan. Leer dus dat een zeil niet eng is.

 

Paraplu.

De meeste paarden zijn niet zo'n fan van de paraplu. Daarom heb een hulpje bij je zodat die eventueel het paard kan vasthouden of de paraplu. Begin met een dichte paraplu en dan van een afstan open. Ga je paard niet dwingen!

 

Touwtjes en een stok.

Zelfs met lint (touwtjes) en een stok kun je al veel. Als je de touwtjes aan de stok bind en die op 2 springpalen zet kun je je paard onder de linten door laten lopen! Bint eerst alle linten vast aan 1 kant zodat het paard er onder door kan lopen zonder door de linten te lopen. Daarna maak je 1 lintje los. En nog1 en als het goed gaat doe je er steeds meer. Durft je paard niet meer, doe er dan weer een paar vast.

 

Bellenblaas.

Door iemand bellenblaas te laten "blasen"onstaan er belletjes. Waarschijnlijk ziet je paard diet niet elke dag! Leuk om te doen!!

Fietsen

Als jou paard nog niet verkeersmak is is het handig om alvast een beetje te trainen. Je kunt fietsen door de bak. Let wel dat je voldoende afstand houd van de fiets in het begin en let erop dat jij tussen het paard en de fiets in loopt! Als je dat niet doet en het paard springt opzij (van de fiets vandaan) dan kan het paard op jou stappen. Bellen is ook gelijk een training Lachen.

Ballon

Een ballon kun je ook goed gebruiken. Je kunt ze ophangen maar wat nog handiger is om het lek te prikken. Dat maakt namelijk een knal.

Eerst moet je paard niet meer schrikken van de ballon voordat je vuurwerk (rotjes, tolletjes) gaat afsteken.

Vlaggetjes

Vlaggen of vlaggetjes (die je op een verjaardag vaak ziet) zijn ook een goed onderdeel. Als het waait gaan ze geluid maken en ze gaan wild op en neer. De meeste pony´s of paarden vinden dit wel spannend.

Stoom

Stoom vindt je vaak in schriktrainingen. Als je iets hebt wat stoom blaast is dat heel handig!! Het wordt mistig en je paard moet alle vertrouwen op jou hebben want het zicht wordt slechter.

Rotjes

En tot slot kun je bijv. ook nog rotjes afsteken. Maar dit is echt als je paard het meeste heb overwonnen. Hierbij altijd een volwassenen!!

 

Let op! Een bit (of halster) en longeerlijn is het makkelijkst en veiligst. Je heb dan van verre afstand controle onder je paard.

Met zijn tweeën zijn is het veiligst!

 Doe schriktraining in de bak. (Of ergens anders met een hek eromheen!)

 

Stel er is een hek die het paard eng vind.. Loop je dan aan de kant van het hek of de andere kant van het paard?

In dit geval loop je aan het kant van het hek. Als je paard schrikt rent of springt hij van het hek af... Sta jij daar net heb je een probleem!