Home » Opzadelen

Opzadelen

Opzadelen is belangerijk met het rijden. Het zadel moet goed zitten zodat het paard of pony zich niet belast tijdens het rijden.Voordat je begint met het opzadelen is het zeer belangerijk dat al het zand en viezigheid uit de vacht gepoetst is. Ben je te laat voor de les en heb je bijna geen tijd om te zadelen dan is dit het makkelijkste op te doen:

Poets op de plekken waar het tuig zit.

Als je ergens vast staat is het het makkelijkst om met het zadel te beginnen. Als je namelijk eerst het hoofdstel doe dus het bit en je zet het dier vast en hij schrikt heb je kans dat hij zijn bit door zijn mond trekt en dat is nare ervaring is voor het paard of de pony. Sta je in de stal zonder dat je pony vast staat doe je altijd als eerst het hoofdstel. Zo kan je je pony makkelijker onder controle houden met het zadel. Je doet als eerst het zadel en dekje. Sommige mensen laten het dekje los van het zadel en leggen het er eerst op en andere leggen het zadel er in een keer op met dekje en al. Dat is je eigen keuze, doe wat je het fijnst vind.

 

Om het duidelijker te maken een filmpje

Als je goed kijkt ziet je dat er aan de andere kant van het zadel een lange riem hangt dat heet de singel. Die moet om de buik en aan de andere kant weer vast. Tussen het been (hoge stuk) moet een hand zitten tussen de singel. Dus een hand tussen de singel en het been. Bij de eerste keer adviseer ik je een ervaren ruiter te hulp te vragen en het liefst een volwassene.