Home » Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur

Basis

Vrijheidsdressuur is heel leuk om te doen en de band tussen jou en je pony kan ook nog eens omhoog gaan door de vertrouwen. Om vertrouwen te winnen is schriktraining immers ook heel handig. Meestal begin je met de basis, een paar voorbeelden.

Voetje

Kusje

Flemen

Om gelijk aan liggen te denken zou geen goed plan zijn. Het zou makkelijker zijn als je paard dit eerst kan. Voetje kan je leren door de voet op te tillen en voet zeggen maar ook door gewoon te kriebelen met het uiteinde van de zweep.  (Paarden gaan flemen van rare geurtjes!)

 

Zweep

Bij vrijheidsdressuur zie je vaak een zweep. Die zweep is niet om mee te slaan. Het is om je arm langer te maken zodat je makkelijker aanwijzingen kunt geven.

 

Beloning

Voor kleine kunstjes kun je beter niet meteen een snoepje geven maar bijvoorbeeld kleine plakjes wortel of appel maar biks kan ook. Voor de grote kunstjes als liggen, mag je best een snoepje geven!

Steigeren

Zelf zou ik een paard nooit steigeren aan leren op commando. Sommige paardjes maken er misbruik van en kunnen op de gekste momenten zomaar gaan stijgeren. Maar ja..? Hoe ga je dat ze ooit weer afleren. Er zijn ook paardjes die er gewoon mee omgaan maar ik zou als tip geven: Neem geen risico en ga verder met andere kunstjes maar steigeren aanleren is geen goed plan en het kan nog gevaarlijk zijn ook.

Voor vragen even bij JOUW MENING en vul je vraag in.